ארץ ישראל הינה המקום המרתק ביותר בעולם. על אף שאינה אלא "פסיק" על המפה העולמית - מזה 3,000 שנה לפחות שכל העולם המוכר מכיר אותה, שומע עליה ועוסק בה.

למרות זאת פרטים רבים בהיסטוריה של מאות השנים האחרונות אינם נגישים דיים ולוטים בערפל כאשר מרבית הפריטים שיכולים לשפוך אור על תקופות אלו מצוי באוספים (פרטיים וציבוריים) שאינם נגישים לקהל הרחב או בקרב "יודעי ח"ן" בפקולטות להיסטוריה וגיאוגרפיה וכך המידע הזה רחוק מהתודעה והידיעה של הציבור הרחב ואינו חלק מהדיון או הידע.

גם ההיסטוריה הקרובה של מדינת ישראל - מראשית הציונות ועד לשנותיה הראשונות - לוקה בחסר של ממש בכל הנוגע ל"היסטוריה של היום יום" כאשר אין מקום ריכוז מונגש לאורחות החיים שהובילו להקמת המדינה.

אתר ארץ ישראל נועד לשמש מקור למידע וידע אודות ההיסטוריה והגיאוגרפיה ארץ ישראל ב-500 השנים האחרונות ובתקופה שהובילה להקמת מדינת ישראל.

מטרת האתר היא להנגיש את המידע והידע, לעורר שיח ולהשלים, ככל הניתן, פיסות נוספות לפזל המידע הנגיש לציבור הרחב.

הכרת תיאורה של ארץ ישראל במאות השנים האחרונות הינו נדבך בסיסי להכרתה והבנתה היום.

באתר תוכלו למצוא 3 תערוכות אינטרנטיות של פריטי דפוס שונים:

 תערוכה אינטרנטית של מפות ואיורים עתיקים של ארץ ישראל ואתריה מאז ראשית תקופה הדפוס (אמצע המאה ה-15 ועד המאה ה-19) כנדבך בסיסי להכרת מראה הארץ, או תפיסת מראה הארץ, באותה העת.

 תערוכה אינטרנטית של ספרים ומאמרים עתיקים על ארץ ישראל מאז ראשית תקופה הדפוס (אמצע המאה ה-15 ועד המאה ה-19) כמקור ראשוני לידיעות אודות הארץ, אתריה ותושביה.

 תערוכה אינטרנטית של מסמכים מתקופת ההשכלה היהודית ותחילת הציונות אשר הפכו את ארץ ישראל למדינה (המאה ה-18 ועד שנות ה-50 של המאה ה-20) כמקור להכרת ההיסטוריה של היום-יום לתהליך של "מארץ למדינה".

כמו כן אתם מוזמנים לעיין במאמרים, שנועדו להרחיב ולהעמיק את הידע, ולהיעזר בלקסיקון ובמדריכים לאספנים.

האתר עלה לרשת, בתצורתו הנוכחית, רק לאחרונה ונשען על פעילות פרטית והתנדבותית. בסיס הידע והתערוכות מתעדכן כל הזמן.
אנא ראו את האתר כב"הרצה" ונשמח לכל עזרה והשתתפות.

 

זרקור 

1950 מדריך הר הבית – המועצה המוסלמית העליונה

החל משנות ה-20 של המאה ה-20 החלה המועצה המוסלמית העליונה (The Supreme Muslim Council) לפרסם חוברות מידע, אשר היו גם כרטיס הכניסה, למבקרים בהר הבית. חוברות אלו פורסמו באנגלית, צרפתית וגרמנית וסקרו את האתרים השונים שבהר הבית וההיסטוריה שלו, בעיקר המוסלמית. החוברת היתה מורכבת מדפי מלל מודפסים על גבי נייר רגיל וצילומים שהודפסו על נייר דפוס…

קרא עוד

הסכם הר הצופים – מרכז ההסברה של מפא"י 1958

במלחמת העצמאות נותק הר הצופים מהרצף הטריטוריאלי שבשליטת מדינת ישראל והפך למובלעת. ב-7 ביולי 1948, יום לפני סיום ההפוגה הראשונה בקרבות, נכנס לתוקפו הסכם הר הצופים עליו חתמו המפקדים הצבאיים של ישראל וירדן בתיווך האו"ם. הסכם זה, אשר הופר על ידי שני הצדדים, היה בתוקפו עד מלחמת ששת-הימים. בינואר 1958 פרסמה מחלקת ההסברה של מפלגת…

קרא עוד

ירושלים – Sandys 1670 – עמוד 123

ג'ורג' סנדיס (George Sandys) היה חוקר ומשורר אנגלי שחי בסוף המאה ה-16 עד אמצע המאה ה-17 (1577-1644). בחיבורו הנודע The Relation of a Journey begun an. Dom. 1610 (בתרגום חופשי: תאור של מסע שהחל בשנת 1610. מהדורה ראשונה 1615) הוא כלל תאורים רבים וריאליסטיים של הארץ בצירוף איורים רבים ומפות של האתרים השונים. מפה זו,…

קרא עוד

מפת ארץ ישראל (ממלכת יהודה וממלכת ישראל) – Wheatley 1745

מפת ארץ ישראל (ממלכת יהודה וממלכת ישראל) על-ידי Samuel  Wheatley משנת 1745. המפה לקוחה, ככל הנראה, מתוך הספר  An Universal History from the Earliest Account in Time to the Present ומאזכרת אתרים רבים המופיעים בתנ"ך. בראש המפה מופיע ציון של אגם קטן שהוא "מקורות הירדן" האמיתיים. השם המצוין במפה הוא Phaila – שהיא "הפיילה" –…

קרא עוד

מפת מדידה של ירושלים וסביבתה – 1897

מפת מדידה זו של ירושלים התפרסמה בספרים ואטלסים רבים החל מסוף המאה ה-19 ועד השנים הראשונות של המאה ה-20 (עותק זה הינו משנת 1897) ומתארת באופן נאמן את ירושלים וסביבותיה. מטבע הדברים העיר העתיקה מתוארת בפירוט הרב ביותר. ניתן לזהות על הר הבית (המופיע בשמו "מוריה") את המבנים השונים המצויים על ההר. הכפר סילואן מתואר לבתיו.…

קרא עוד

1930 המבטא העברי – זאב ז'בוטינסקי

בשנת 1930 פרסם זאב ז'בוטינסקי חוברת קצרה (הרחבה של מאמר קצר שפרסם כבר בשנת 1918) אודות המבטא העברי כפי שהוא צריך/ ראוי להיות. במאמרו מנתח ז'בוטינסקי את המבטא שצריך לנהוג בעברית המתחדשת ומנתח את העיצורים והתנועות אחד לאחד תוך שהוא שואף להתוות את דרך ההגייה הנכונה בכללותה ואף אות אות והברה הברה. את הפתיחה למחקרו…

קרא עוד

מראה ירושלים מכיוון מזרח 1850

מראה ירושלים מכיוון מזרח. נקודת המבט היא דרומית להר הזיתים כאשר רואים את ראש יד אבשלום מבצבץ בנחל קדרון.

קרא עוד

מנורת המקדש בספרו של Schedel 1493

ספרו של Schedel משנת 1493 Nuremberg Chronicle (שידוע בלטינית כ Liber Chronicarum ובגרמנית כ Die Schedelsche Weltchronik) הוא אחת מיצירות המופת הגדולות והמפורסמות של תקופת ראשית הדפוס (הן בהיקפה והן באיכות הביצוע). איורים אלו מתייחסים למנורת המקדש תוך התייחסות לשתי מסורות שרווחו לגבי צורת המנורה. השוני העיקרי בין שתי החלופות הינו צורת מנח הגביעים במנורה. על פי תאור המנונה…

קרא עוד

1930 מדריך הר הבית – המועצה המוסלמית העליונה

החל משנות ה-20 של המאה ה-20 החלה המועצה המוסלמית העליונה (The Supreme Muslim Council) לפרסם חוברות מידע, אשר היו גם כרטיס הכניסה, למבקרים בהר הבית. חוברות אלו פורסמו באנגלית, צרפתית וגרמנית וסקרו את האתרים השונים שבהר הבית וההיסטוריה שלו, בעיקר המוסלמית. החוברת היתה מורכבת מדפי מלל מודפסים על גבי נייר רגיל וצילומים שהודפסו על נייר דפוס…

קרא עוד

דו"ח ועדת פיל 1937

בעקבות פרוץ המרד הערבי, ועל מנת לחקור את הסיבות למאורעות, הקימה ממשלת בריטניה ועדת חקירה מלכותית לחקירת המאורעות, שמיעת טענות הצדדים ומציאת הצעות לפתרון. הועדה, בראשה עמד הלורד וילאים רוברט פיל, הוקמה באוגוסט 1936 ומסרה את מסקנותיה ביולי 1937. מסקנות הוועדה פורסמו בפרסומים רשמיים, באנגלית עברית וערבית. בעקבות וועדת פיל נכתב הספר הלבן (ההגבלות על…

קרא עוד

אספן לפנייך

כאספן ועורך האתר אני תמיד מחפש פריטים: תמונות ישנות, ספרים, יומנים אישיים, מסמכים וכל פריט אחר שראוי שיישמר לדורות ויהווה בסיס לדיון.
אשמח לסייע בשימור הפריט, לימודו ולהעלתו לאתר.
אז אם יש אצלכם (או שאתם יודעים על) פריטים שלא רוצים בהם עוד ועלולים להאבד לנו לנצח - רק שלחו מייל ונקבע...

 

קרא עוד

הצטרפו לעשיה

אחת ממטרות האתר היא להיעזר בגולשים להשלמת, העשרת המידע ושימור הידע והתרבות.

למעשה כל אחד שמעוניין יכול לקחת חלק פעיל באתר ולתרום לו.